Hoppa till sidans innehåll

3 tuffa rikskval för Hugo!

14 JUN 2014 10:17
Hugo Olsson är för närvarande WBS mest framgångrike och aktive optimistjolle-seglare. Under våren har Hugo kämpat i 3 tuffa rikskval runt om i Sverige. I rikskvalen gör Sveriges bästa optimstseglare upp om landslagsplatser. WBS är stolt över att Hugo representerar klubben på denna elitnivå. Grattis till framgångarna och bra kämpat! Här kan du läsa farsan Mathias rapport från seglingarna.
  • Skapad: 14 JUN 2014 10:17

Rikskval i Optimistjolle 2014

Då var årets rikskval /VM-kval för Optimist avklarat och Hugo Olsson (SWE4469) har varit på plats och seglat för WBS färger! Det har varit totalt 108 stycken startande, dessa har kvalat in via regionkvalen som genomförts i de olika regionerna. Regionkvalen seglades 2013 i Karlskrona, Bjärred samt Borstahusen och Hugo slutade på en total 15 placering. De fem olika regionerna tilldelas ett antal platser i rikskvalet beroende på hur många startande respektive region har.

Årets rikskval seglades i Saltsjö Boo, Borstahusen samt Kullavik så det har inneburit en hel del resande men det har bara varit kul och omväxlande.

Första racehelgen i Saltsjö Boo bjöd på ett väldigt växlande väder allt från varm och stiltje med mängder av kraftiga vindvrid till hårda vindar med snöbyar och riktigt kallt. 6 race genomfördes under helgen, tyvärr så fick Hugo bryta första dagen efter första racet då det var väldigt kallt och han hade alldeles för lite kläder under torrdräkten.

Under söndagen så kunde han genomföra samtliga race och helgens bästa placering blev en 80 plats. På söndagskvällen klockan 18.30 var ribben uppe och Optimisten på taket och allt packat och klart för hemfärd från Saltsjöbaden. 

IMG_4907

Påväg in för rundning i gaten, Kullavik.

Det var låååånga 60 mil hem med trailer, dessutom så skulle familjens hund Ludde rastas med jämna mellanrum och vi angjorde Viken vid 02.30!

Nästa helg bar det av till Borstahusen, betydligt närmre och mycket mer välkänt för Hugo då han tränat där några gånger samt varit med på ett väldigt lyckat träningsläger anordnat av BOSS. Under lördagen blåste det väldigt lite och vindarna vred en hel del vilket fick till följd att AP flaggan åkte upp ett antal gånger. Under söndagen så hade vinden och sjön ökat och det ställde högre krav på seglarna och det var några som kappsejsade i det kalla vattnet men givetvis så var det inget problem då samtliga seglare hade torrdräkt. Bästa placeringen blev en 53 plats och Hugo kände sig betydligt bättre till mods med sina insatser denna helg. Nu var det paus i tävlandet en helg och istället fick det bli en fotbollsmatch i Vikens IK.

IMG_4881

Taktiksnack med coach och klasstränare Karin Almqvist.

Sista tävligshelgen i årets rikskval genomfördes i Kullavik strax söder om Göteborg, prognosen sa att det skulle bli väldigt svaga vindar. Men till allas glädje så fläktade det på ganska bra när dagens första start gick, tyvärr mojnade det redan innan första kryssmärket kunde rundas. Trotts detta kunde man genomföra två race under lördagen innan maxtiden passerades. 

Andra dagen blåste det något mer och det genomfördes tre seglingar och Hugo´s bästa resultat under hela kvalserien blev en klart godkänd 48 plats. Med två DNS (Did not start but came to the starting area) och en BFD (Black flag disqualification under rule 30.3 dvs. tjuvstart) så blev slutplaceringen en 98 plats vilket får anses som helt ok med tanke på att Hugo är en av de yngsta deltagarna i årets rikskval. Det blir till att träna och tävla ytterligare så att målet med att komma med i landslaget uppfylls. Det var många glada barn som fick ta emot de åtråvärda gul och blå flytvästarna av seglingslegenden Pelle Pettersson. Flytvästarna visar att de numer tillhör landslaget. De kommer att delas upp beroende på placering och segla NM, EM och VM. VM kommer att genomföras i Argentina i oktober, tänk vilken fantastisk händelse att kappsegla där 

Jag vill även framföra ett stort tack till samtliga klubbar och funktionärer som genomfört tävlingarna på ett lysande sätt och ett speciellt tack till klasstränaren Karin Almqvist som ställt upp och coachat Hugo samt andra barn som inte hade med klubbcoacher. Karin är en väldigt duktig seglare som precis blivit världsmästare i matchracing, mer om detta kan ni läsa på SSF´s hemsida.

 

Mathias Olsson

Sponsor SWE 4469

IMG_4895

Resultat från rikskvalen: https://www.svensksegling.se/ImageVaultFiles/id_14639/cf_32/Rikskval_2014_kval_1-2-3.HTM

Skribent: Fredrik Rege
E-post: This is a mailto link

fb-logo-web      

Följ oss på sociala medier
____________________________ 

Hyr Kajutan för
Kick-off, årsmöte, företagsevent, föreningsmöte?

Är du intresserad av att hyra Kajutan?
Läs mer här >

WBS-medlemsbanner

Wikens Båtselskap i samverkan med Skåneidrotten

SI_logo_stor

svenskasjo_190x158

 

Postadress:
Wikens BS - Segling
Box 61
26303 Viken

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info